Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer

Halál a konyhában

Gyógyszerek és vegyszerek a táplálékunkban

2950 Ft

Kiadó: Kétezeregy Kft
ISBN 963-86243-7-X, keménytábla, 388 oldal, 210 x 134 mm
Sokunk számára annyira természetessé vált a normális és egészséges táplálkozástól való igen nagyfokú eltávolodás, hogy időközben a bizonyos mértékig mesterséges termékek számítanak "élelmiszernek", és ezek fogyasztását tekintjük normálisnak, míg azokat az embereket, akik a természetes táplálkozásra törekszenek, kívülállónak bélyegezzük. Ez egyáltalán nem furcsa, hiszen a napi tapasztalat tanítja arra az embert, hogy a krumplidarabok mindig szép simán peregnek ki a gyorskonyhai készítmények dobozából, hogy a tej egy műanyag csőből folyik, nem pedig a tehén tőgyéből fejik.
A Halál a konyhában az élelmiszer-biztonság alapvető kérdéseivel, ezek hátterével és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. Számba veszi a húsban, halban, tojásban tejben és tejtermékekben, a felvágottakban, kolbászokban és egyéb húsipari termékekben előforduló szennyeződéseket és ezek egészségünkre gyakorolt hatásait. Leírja a modern állattartás és élelmiszer-feldolgozás hátulütőit, az intenzív növénytermesztés árnyoldalait, és a biogazdálkodás mibenlétét.
Tanácsokat ad a fogyasztói önvédelemre, hogyan tudjuk a legjelentősebb szennyező forrásokat elkerülni, mit kell tekintetbe vennünk vásárlásainkkor.
Eva Kapfelsperger és Udo Pollmer könyve annak idején a fogyasztóvédelem komoly hullámát indította el Németországban, s hatásaként számos pozitív változás történt. Sok hullámnak kell azonban még elindulnia ott is és itt is ahhoz, hogy valóban biztonságossá váljanak élelmiszereink.
A Der Spiegel szerint a könyv "riasztólövés" ételeink és környezetünk szennyezettségére vonatkozóan.