Befőzés biomódon

Meggy befőtt lekvár biotippek biobolt Zsámbék Minden befőzés alapja a tisztaság. Az elrakandó érett gyümölcsöt/zöldséget alaposan meg kell tisztítani, eltávolítani azokról az estleges hibákat. A konyhában a munkafelületet tisztítsuk le ecetes vízzel, távolítsunk el minden felesleges dolgot. A befőzéshez épp zomácú és csak erre az eseményre használatos edényt és fakanalat használjunk ! A tiszta konyharuha is alapkövetelmény.

Az üvegeket és zárókupakjaikat is fertőtleníteni kell. Alaposan mossuk ki forró mosószeres vízzel majd öblítsük ki azokat. Ezután csírátlanítsuk: ecetes vízzel vagy 70 - 90 %-os alkohollal való öblítéssel, vagy az üvegeket vízben 20 percig forraljuk. Tiszta konyharuhára, fejjel lefelé állítsuk a tiszta üvegeinket felhasználásig.

Egészségesebb az lenne, ha a lekvárok és befőttek elrakásához mézet használnánk. Sokan viszont "félnek", hogy a drága mézzel eltett finomságaik idő előtt megromlanak. Az igazság az, hogy mindenféle édesítő-, sőt tartósítószer nélkül is lehet tartósítani hőkezeléssel, dunsztolással (nem kell semmilyen tartósítószer, sem zselésítő !!!!). A légmentesen lezárt, csírátlanított üvegekben az erősen felmelegített, felforralt gyümölcs nem romlik meg nagyon sokáig.

Az összefőzőtt forró lekvárt/befőttet az üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, fejtetőre állítjuk 5 percre. Végül dunsztoljuk hagyományosan paplanok, takarók és párnák között, 2 napig kerülgetve kiskupacunkat. Kevésbé energiatakarékos módszerrel betesszük az üvegeket a 100 fokra felmelegített sütőnkbe és csak 20 perc után zárjuk el a hőforrást. Másnap, teljes kihűlés után helyezzük el remekműveinket a tiszta kamrapolcokon.

A befőzés elég sok időt és energiát vesz el. Már a gyümölcs leszedése is elég feladat, ezért ha nem akarunk rémálmot a befőzési időszaktól, és rendelkezésünkre áll egy fagyasztóláda, hát akkor fagyasszunk le kisebb adagokat a jól megmosott/kimagozott/meghámozott gyümölcsökből! Télen elővesszük, és lényegesen kevesebb munkával készítünk lekvárt. Ami éppen nem fogy el, az a hűtőszekrényben még 2-3 hétig is eláll. Sok gyümölcs, mint pl. az őszibarack, körte, szilva, felengedés után éppolyan állagú lesz, mint ha befőttes üvegből került volna elő, és bizony nem kell semmi plusz édesítés, magukban is finomak.

Befőtt lekvár biotippek biobolt Zsámbék

oldal elejére