Tavaszi teendők a gyümölcsösünkben

Február kedvezett a kerti munkáknak. Gondos gazdák ha ősszel nem tették volna meg, biztosan fellazították ekkorára a szőlősorok, és gyümölcsfák aljának talaját. Sokan már a metszésen is túl vannak. Persze reméljük, hogy az őszibarackot még nem bántották, de ha nem indokolt a szőlővel sem siettek nagyon. Ne feledkezzünk meg a bogyósok ritkításáról sem (köszméte, ribiszke).
Permetezés előtt indokolt a fák törzsének tisztítása. Fakaparóval vagy drótkefével átdörgöljük a fatörzsét, miközben az elhalt fakéregrészek mellett az alattuk áttelelő kártevőket (pl. almamolyt) is elpusztítjuk.
Csak mindezek elvégzése után fogjunk a télvégi lemosó permetezéshez, amelyet rügypattanásig végezhetünk.

Mivel végezhetjük a lemosó permetezést? A következőkben csak olyan anyagok nevét adom meg, amelyek a BIOGAZDÁLKODÁSBAN ENGEDÉLYEZETTEK ( www.biokontroll.hu ) Száz - kétszáz éve használt réz és kén hatóanyagtartalmú szerek, melyek megfelelő mennyiségi korlátozás mellett, bizonyítottan, hosszú távon is használható ártalmatlan szerek.

Ha előző évben erős levéltetű, pajzstetű fertőzésünk volt és ehhez még gombafertőzés is társult jó eredménnyel használhatjuk a Vegesol eReS (növényi olajban oldott réz és kén) vagy a Nevikén nevű készítményt.

Egyszerűbb esetben lehet lemosónak használni a Tiosolt és a Bordói levet. Ez utóbbit később is használhatjuk gombakártétel ellen, csakúgy mint a Cuproxat FW, vagy a kitűnő Nordoxot.
A Cuproxat és a Nordox mindkettő rezet tartalmaz, csak más formában és más töménységben. Ez utóbbi kettő szőlőben - gyümölcsösben egész évben védekezésre használható.

Amennyiben zöldtrágyát kívánunk bedolgozni gyümölcsösünkben, annak magját ebben a hónapban szintén vessük el!

Átoltásra váró fáinknál ebben a hónapban szintén el kell végezni az oltást.

El kell kezdenünk a felkészülést a kártevők ellen. Be kell szereznünk a Feromon csapdákat, amelyek nemcsak a kártevő befogásban jeleskednek, de előrejelzik azok tömeges megjelenését. (MTA.Kutató Int. Bp)
Továbbá a környezetbarát permetszert is meg kell rendelni pl: DipelHernyófogó őveket se sajnáljunk vásárolni.
Ha nem sikerül házilag is lehet gyártani: papícsíkra a ragacsot magunk is elkészíthetjük. Legújabb "biotippünkben" ilyen ragacsok összetételére adunk javaslatot.

Ragacsok:

  • 55 dkg fenyőgyanta + 5-10 dkg viasz + 35-40 dkg növényi olaj
  • 55 dkg fenyőgyanta + 9-10 dkg paraffin + 35-36 dkg repceolaj
  • Egy doboz egérragacsot tubussal együtt 30-40 fokos vízbe tesszük kis időre, majd miután hígfolyóssá vált a papírcsíkra kenjük.

Jó kertészkedést!

Aszalai Ernő
Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület Hódmezővásárhelyi Csoportjának vezetője

Biokert - kémiai védekezés nélkül

Azokban a kiskertekben, ahol a családunk ellátása a cél, nem feltétlen szükséges még a biogazdálkodásban hivatalosan elfogadott szereket sem használni.
Hagyjuk, hogy a természetben működő mechanizmusok végezzék dolgukat: a természetet, amiben élünk tisztelni kell, mindennek és mindenkinek megvan a szerepe ebben földi létben. Ha egyik évben nincs nagy termés, majd a másikban lesz. Az egyik évben bőven termő fának/bokornak a következő évben pihennie kell. Abban az évben sem maradunk gyümölcs nélkül, mert egy másik fajta fa vagy bokor biztos teremni fog. Ezért legyen is célunk, hogy minél több fajta gyümölcsfa kerüljön kertünkben.

Kiskertünk évről - évre egyre erősebb lesz, ahogy megszabadul a kemikáliáktól, és szaporodnak benne a hasznos rovarok, bogarak. Egyre több madár látogatja fáit, bokrait - ők is sokat tesznek a kártevők ritkításában. Kertünkben sétálgatva találkozhatunk gyíkokkal, békákkal, szarvasbogárral, esténként sünikkel.
Teremtsük meg élő-, és búvóhelyüket! A kert szélére, kerítések mentén ültessünk bokrokat, melyek ehető magjai a madarakat csalogatják a kertünkbe. De alatttuk megbújhat sok kisállat is, és ősszel ne szedjük fel a lehullott leveleket, sok rovar/bogár telel át védelmükben. Építsünk sziklakertet! A kövek zegzugos részében szívesen bújik meg a béka télire, nyáron pedig a gyíkok szeretnek a meleg köveken sütkérezni. A kert egy eldugott részébe hordjuk azokat a hosszabb, erősebb szárú növényi részeket, melyek komposztba nem jók, de égetéssel sem terhelnénk környezetünket, viszont ezek alatt a sünik, cickányok szívesen ellaknának.

Mi magunk is egyszerűen leszedegethetjük a káros kártevőket, beteg leveleket és ágakat, még mielőtt teljesen belepnék a fákat. Az ilyen növényi részek megsemmisítésére viszont csak az elégetés a leghatásosabb.
Ne ijedjünk meg, a levélfodros barackfa látványától se! Szedjük le mindet óvatosan, hogy az apró zöld barackkezdemények ne essenek le. Rendkívül cudarul fog kinézni fánk, s lehet, hogy áldozatul esik néhány barackocska is, de az újból kinövő levelek már szépek és egészségesek lesznek és még barackot is fogunk enni a fáról!

A gyümölcsfáknál is jól alkalmazhatóak a növényi társítások: büdöske, fokhagyma, metélőhagyma kerülhet a fák tövében jó védelmet jelentve illatanyagukkal.

Készítsünk háziszereket, melyekkel a káros rovarok távoltartásán kívül ásványi anyagokat is juttatunk a növényekre. Legismertebb a csalánlé (csalánt 10 napig esővízben áztatjuk), de főzhetünk esővízben fokhagymát, vagy büdöskét is, a kész főzetünk "illatát" nem fogják kedvelni a kártevők (a család sem a konyhát utána...).

Mindenkinek ajánlom, hogy bátran ültessen kertjébe gyümölcsfát (fenyőfa és tuja helyett), s fogyasszon sok vegyszermentes gyümölcsöt!

Berkó Gyöngyi
www.biotippek.hu szerkesztője és hobbikertész

Kertészlegények biokert

Időnként a tyúkokat is kiengedhetjük a kertünkbe - megfelelő felügyelet mellett - kitűnő féregtelenítők.

oldal elejére