Sütemények biomódon

Nem kell sokat tennünk, hogy a már ismert süteményeinket egészségesebb módon "állítsuk elő".

  • Menjünk ki a piacra és vegyünk házi tojást, hazai termelőtől gyümölcsöt, tejterméket, mézet !
  • Keressük a boltok polcain a biotermékeket: bioliszt, biomazsola, biokakaópor, biotea ...egyre nagyobb a választék, s nem sokkal drágábbak a vegyszeresen kezelt "társaiknál".
  • Sütőpor helyett szódabikarbónát, cukor helyett mézet használjunk!
  • Használjunk minél kevesebb feldolgozott, de annál több friss alapanyagot !
  • Bátran kísérletezzünk: a liszt egy részét helyettesíthetjük zabkorpával, búzacsírával különböző gabonapelyhekkel, amarántgranulátummal...
  • A süteményekhez használt lisztnek csak a fele legyen finomliszt, másik fele teljes kiőrlésű, vagy tönkölyliszt, vagy Grahamliszt, vagy rozsliszt legyen.
  • Somlói galuska

    Bio somlói galuska biotippekHozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 1 dl méz, fél csomag mazsola, 1 kk szódabikarbóna, 4 ek kakaópor (helyettesíthető karobporral is), 1/2 l tej, 1-2 vaníliarúd, 2 ek étkezési keményítő
    Először piskótatésztát készítünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük habbá. A sárgáját kikeverjük a mézzel, beletesszük a szódabikarbónát majd a lisztet is, és csomómentesre keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és kivajazott tepsibe öntjük. Megszórjuk mazsolával és kb. 20 percig sütjük 150-200 fokra felmelegített sütőben.
    Pudingot készítünk: a keményítőt csomómenten elkeverjük egy kevés tejjel majd hozzáadjuk a többi tejet, beledobjuk a felhasított vaníliarúdat, mézzel édesítjük, és folytonos keverés mellett sűrűsödésig főzzük.
    Csokiöntet: A kakóport elkeverjük némi vizzel és felmelegítjük.
    Közben megsült a piskótánk, amit feldarabolunk, leöntjük a pudinggal, majd a csokiöntettel csíkokat "rajzolunk" a sütinkre.
    Határozottan jót tesz ennek a finomságnak, ha legalább egy fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Végül felvert tejszínhabbal gazdagítjuk.

    Kuglóf

    Hozzávalók: 30-40 dkg liszt, 1 dl méz, 20 dkg vaj, 5 db tojás, 1 dl tej, 1 csipetnyi szódabikarbóna, fűszerezés ízlés szerint: aszalt gyümölcsök, alma darabok, reszelt citromhéj/lé, vaníliáscukor...

    Karácsonyi kuglóf biotippek Karácsonyi kuglóf biotippek Nagyon egyszerű kevert tészta, amibe kedvünk szerint rakhatunk vagy csak mazsolát, vagy vegyes aszalt gyümölcsöket, vagy akár friss alma és banán darabokat is. A tojásokat felverjük habosra a mézzel, majd hozzáadjuk az enyhén felolvasztott vajat (annyi darabot hagyjunk meg belőle, amivel a formát ki tudjuk kenni), a lisztet, szódabikarbónát és jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűre sikeredne, lazítsuk tejjel. Belekeverjük a gyümölcsöket és már mehet is a kivajazott formába. Langyosra melegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 45-60 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihülni, majd kiborítjuk, s fahéjas porcukorral "behavazzuk".
    A legjobb választás a kuglóf sütéséhez a kerámiaedény. Kerüljük a teflonedények használatát, mert a teflon műanyag bevonat, s ha megsérül káros anyagok kerülnek ételeinkbe. A kerámia az emberiség egyik legrégebben használt anyaga. A kerámiaedényekben az ételek csak csekély folyadékkal, vagy teljesen anélkül főzhetőek, süthetőek. A fedő alatt, lassú tűzön összeérnek az ízek, megmarad a zöldségek, húsok, gyümölcsök természetes íze, aromája, a tápanyagok és vitaminok az ételben maradnak.

    Néhány praktikus tanács használatukhoz: Karácsonyi kuglóf

    - Főzzünk benne lassú tűzön, alacsony fokozaton.

    - Az edényt csak akkor kezdjük melegíteni, ha kívülről száraz, hogy a hő hatására ne pattanjon el.

    - Vizet az áztatáshoz, tisztításhoz csak akkor engedjünk bele, ha már kihűlt, nehogy elrepedjen.

    -Használat után meleg, enyhén mosogatószeres vízzel moshatóak ki. Súrolószert nem szabad használni, mert az eltömíti a pórusokat, vagy mázasedényeknél karcolhatja a bevonatot.

    Diós kuglóf meggyel

    Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg puha vaj, 7 dkg méz, 5dkg darált dió, 19-20 dkg liszt, fél teáskanál szódabikarbóna, 20 dkg magozott meggy, 12 dió.

    A tojásokat szétválasztjuk a fehérjéket kemény habbá felverjük. A vajat a mézzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat egyenként. Evőkanállal beledolgozzuk a darált diót és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. Végül beleforgatjuk a tojáshabot és a meggyet.
    Vajjal egyenletesen kikenünk egy kuglófformát és a tisztított dióval kibéleljük. Beletöltjük a tésztát és a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 50-60 percig sütjük.
    A kuglófot a sütőből kivesszük, a formában kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Végül vaniliporral megszórjuk.
    (Köteles Ilona receptje)

    Sajtos - körömvirágos pogácsa

    Körömvirágos pogácsa biotippek bioboltHozzávalók : 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg sajt, 1 db nagy pohár tejföl, 5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, 1 marék körömvirágszirom, só.

    Enyhén cukrozott tejben meg kell futtatni az élesztőt. A sajtból és a körömvirágsziromból félreteszünk keveset díszítésre, a többit az egyéb hozzávalókkal együtt jól dolgozzuk össze. Meleg helyen pihentetjük, kelesztjük, kétszer átgyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és pohárral pogácsákat szaggatunk, tepsibe helyezzük. Tetejüket megszórjuk sajttal és körömvirágszirommal, majd megsütjük.

    Körömvirágos pogácsa biotippek bioboltKörömvirágos pogácsa biotippek bioboltKörömvirágos pogácsa biotippek biobolt