Bodza a fazékban

Mai kertekben ritkán látni bodzabokrot, leginkább utak mellett, szántóföldek, erdők szélén található. Május elejétől virágzik, majd 2 hónapon át, míg augusztus végére érnek be fekete gyümölcsei.
Biokertünbe feltétlen ültessünk fekete bodzát! Itt nem éri szennyeződés, s bátran gyűjthetjük virágait és terméseit. Nem túl igényes növény, de napos, félárnyékos, szellős helyre ültessük, hogy ne tetvesedjen be! Hamar 2-3 év alatt bebokrosodik, virágzáskor kifejezetten szép látványt mutat.
A virágból készíthetünk szörpöt, ecetet, desszerteket, turmixot, pezsgőt, télire pedig szárítva megfázás ellen hatásos izzasztó teát.
Termését csak nagyon érett állapotban szedjük le, zölden mérgező ! Érett terméseiből lekvárt, szörpöt készíthetünk.

Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú, nem bokrosodik, alacsony növésű), ami mérgező !

Népi megfigyelés szerint, ha a bodza akkor is virágzik még, mikor már érett termést hoz, hosszú télre van kilátás.

A fekete bodza (sambucus nigra) értékei:
Virágai gazdagon tartalmaznak flavonoidokat, melyek fokozzák az érfalak rugalmasságát, és antioxidáns hatásúak.
A terméséből készített lekvár/szörp enyhe hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A-, B-, és C-vitamint ( C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének), folsavat, ásványi anyagokat ( vas, kálium, kalcium, magnézium ) tartalmaz. A kozmetikai ipar is nagy mennyiségben használja fel, mint kémiai hámlasztó szert, magas AHA-sav tartalmánál fogva.

Mézes bodzaszörp: 2 liter vizet felforralunk cserépedényünkben, majd mikor langyosra hűlt elkeverünk benne 500 g mézet. Hozzáadunk kb. 15-20 fej virágot, és 2 db biocitromot felkarikázva. Befedjük és hűvös helyre - kamrába, pincébe - állítjuk. Már 1 nap után is fogyasztható, "rájárhatunk", de a 3. nap után szűrjük le és helyezzük a hűtőszekrénybe. Így hőkezelés, vagy tartósítószer nélkül 1-2 hétig fogyasztható higítva.
Ha télire is akarunk elrakni, akkor a szűrés után fel kell forralni a szörpöt, majd forrón jól kimosott üvegekbe tölteni, lezárni, fejtetőre állítani 2-3 percre az üvegeket (célszerű befőttesüvegeket használni), majd dunsztolni. Dunsztolni nemcsak párnák és paplanok közt tudunk, hanem 100 fokra felmelegített sütőben. 15 perc után lekapcsoljuk a sütő fűtését és ott hagyjuk kihűlni.

Bodzaszörp mézzel biotippek Bodzaszörp mézzel biotippekBodzaszörp mézzel biotippek

Tésztában sült virágok: Sűrű "palacsintatésztát" készítünk: tej, liszt, 1-2 tojás, vanília, méz, csipet só hozzáadásával. Ebbe mártogatjuk a kisebb részekre szedett ernyős virágokat és forró olajban kisütjük. Tálalhatjuk egyszerűen szőlőcukorral megszórva, vagy vaníliafagyival és tejszínhabbal fokozva az ízhatásokat ( vérmérséklet szerint... ).

Palacsintatésztában sült bodzavirág biotippekPalacsintatésztában sült bodzavirág biotippekPalacsintatésztában sült bodzavirág biotippek

Bodzavirágos rétes biotippek


Bodzavirágos rétes: Bali Évi receptje: a bodzavirágokat leszedjük a kocsányról és elkeverjük a túróban, adunk hozzá annyi tejfölt, hogy krémes legyen a töltelék, mézzel vaníliával, citrommal ízesítjük. Nedves konyharuhára leterítünk 2 db réteslapot, olajjal megkenegetjük mindkettőt, egymásra helyezzük és egyik szélükre ráhalmozzuk hosszában a tölteléket. Feltekerjük a konyharuha segítségével és megsütjük.
Ez a bodzavirágos túró palacsintába is kiváló töltelék.

Szedjünk bodzavirágokat szárításra is ! Könnyebben száradnak a virágfejek, ha szétszedjük azokat apróbb részekre. Kiváló tea készíthető meghűlés, hurut ellen a bodzavirágokból.

Lekvárt ősszel főzünk...

Cserépedények használata:

A lángálló fazekat a kerámialapos tűzhelyen kívül, bármelyik tűzhelyen használhatjuk. Gáztűzhelyeknél tegyünk lángelosztót alá.A cserépedényket hidegen rakjuk hideg tűzhelyre, vagy hideg sütőbe.

Cserépedények tűzhelyen

A főzéshez fakanalat használjunk, ne karcoljuk fémeszközökkel a mázat.

Fakanal cserépedényhez

A forró cserépedényeket ne rakjuk hideg fémfelületre, megrepedhetnek. Fafelületre, fadeszkára helyezzük tálaláskor.

Olajban sütés cserépedénnyel

A cserépedények lassabban melegednek fel, de lassabban is hűlnek ki. Ezért számítsunk a utósütési / utófőzési hatásra. Korábban elzárhatjuk az energiforrást.

Cserép kuglófsütő sütőben

Tisztításukat teljesen kihűlt állapotban, enyhén mosószeres vízben végezhetjük.
Odaégett részeket súrolószer nélkül, áztatással távolítsuk el.

Zsámbék Romtemplom bodzabokor

Zsámbékon úgy tartják, hogy a település neve valószínűleg a sambucus, azaz a bodza nevéből ered.