Finomságok az erdőből - hideg téli esték felmelegítői

Novemberben az első fagyok után érik be a kökény és a gyepűrózsa termése, a csipkebogyó. Mindkét gyümölcsöt érdemes gyűjteni, és hideg téli estékre lélek-, és testmelegítő finomságokat készíteni belőlük.

Csipkebogyólekvár csipkebogyótea biotippek biobolt

A csipkebogyó legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin. Ha teát készítünk belőle, akkor egy éjszakára hideg vízben áztassuk be a kimagozott csipkehúst és csak elfogyasztása előtt langyosítsuk fel.

Bár a feldolgozása türelmet igényel, ám a belőle készített lekvár finom savanykás íze feledteti a nehézségeket. Fogyaszthatjuk csak úgy magában, esetleg vajas pirítóssal, vagy süteményekhez, valamint sült húsok mellé szószként.

Csipkebogyólekvár

A leszedett csipkebogyót megmossuk meleg vízben, majd levágjuk a végéről a fekete virágmaradványt. Kettévágjuk és kikaparjuk a magokat. A gyümölcshúst tegyük egy zománcedénybe, és annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk állni egy éjszakát. Majd főzzük puhára, félidőben öntsünk hozzá mézet (60% csipkehús - 20% méz). Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk 3-5 percre, majd dunsztba helyezzük. (Lsd. Befőzés biomódon )
Ha nem szeretjük darabosan, turmixolhatjuk, vagy még az üvegekbe töltés előtt ( mikor megpuhul a csipkebogyó hagyni kell kihűlni, s turmixolás után adni hozzá a mézet és újra felforralva üvegekbe tölteni), vagy az üveg felbontása után.

 csipkebogyó biotippek bioboltCsipkebogyólekvár biotippek bioboltCsipkebogyólekvár biotippek bioboltCsipkebogyólekvár biotippek biobolt

Csipkebogyógrappa

Magozzunk ki kb 1/2 kg csipkebogyót, és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1 liter száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel.

Kökénylikőr

kökénylikör biotippek bioboltA kökény szintén sok C-vitamint tartalmaz, de fogyasztása csak dércsípés után ajánlatos, előtte igen fanyar ízű.

A jól megmosott kökénybogyókat (kb. 1/2 kg) áztassuk 30 napig 1 liter gabonapálinkában, vagy gyógyszertárban kapható etil-alkoholban. Többször rázzuk fel az 1 hónap alatt, majd szűrjük le. Készítsünk mézes szirupot: 2 dl vízben 2 dl mézet főzzünk oldattá. Kihűlés után keverjük el a leszűrt kökényes alkoholban, zárjuk le és még érleljük legalább 2 hétig, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.

Kökényecet

2 marék jól megmosott kökénybogyót tegyünk 1/2 liter fehérborecetbe, zárjuk le és lehetőleg napos helyen hagyjuk érni 2-3 hétig.