Gyógy-, és fűszernövények gyűjtése és felhasználása

Szép hazánk gazdag lelőhelye a gyógynövényeknek is: erdőkben, mezőkön kora tavasztól sokféle virág, bokor kínálja természetes hatóanyagait különféle bajainkra. Fogyasztói társadalmunkban megszoktuk, hogy elmegyünk a patikába és megvesszük a készen csomagolt gyógyteákat. Hát itt az ideje, hogy magunk gyűjtsük be a számunkra szükséges növényeket.

"Semmi áron se mondjatok le arról, hogy mindig legyen időtök gyümölcsöt, gyógynövényt, virágot szedni, gyűjteni! Hajoljatok le a földig és emelkedjetek az égbe utánuk!" (Maurice Mességue, a fitoterápia megalkotója)

A legszerencsésebb, ha saját kertünkből tesszük meg ezt, de ehhez némi szemlélet váltásra lesz szükségünk. Ha az áprilisi esők után nem rohannánk a fűnyíróért, és hagynánk nőni azokat a "fránya gazokat", nem kellene például vegyszertől terhelt fejes salátáért kívánkoznunk. Kertünk tele lehetne annál sokkal értékesebb zöld növénnyekkel, olyanokkal mint pl. a gyermekláncfű, a porcsin, a turbolya, a ragacsos galaj vagy a csalán.
Ha ezeket hagynánk nőni, s finom levesekben, salátákban, ivólevekben ( >>> Tavaszi zöldek ) felhasználnánk, el is felejthetnénk a tavaszi fáradtságot, s a böjtölés is könnyebb lenne.

Vérrehulló fecskefű biotippek biobolt Zsámbék Virágzásuk után jöhet a fűnyíró, de hagyjunk meg kis "szigeteket" a füves területeink szélén vagy a fák alatt. Később is bújnak ki gyógynövények, mint cickafark, mályva (papsajt), kamilla, körömvirág, útifű, szappanfű, vérrehulló fecskefű, pásztortáska, mezei katáng...
Ne gazoljuk ki ezeket a zöldséges kertünkből se, jól megférnek egymással! S vannak olyan szépek, mint nemesített virágaink!

Csalán biotippek biobolt Zsámbék Alakítsunk ki például csalánost. Jól megél az északi, árnyékos helyeken, vagy fák alatt. A csalánosunk egyrészét hagyjuk felvirágozni: a lepkéknek és a katicabogaraknak adhatunk lehetőséget a szaporodásukhoz, valamint szétszórva magvait elősegítjük a növény szaporodását is. Másik részét még virágzás előtt vágjuk le tőből, s a felső friss hajtásait vigyük a konyhába, míg a maradék szárból készítsünk biopermetlét , vagy javítsuk a komposztunk minőségét belőle. A csalán kétszer, háromszor is hoz új hajtásokat késő őszig.

Mályva és körömvirág biotippek biobolt Zsámbék
Mályva és körömvirág
Orbáncfű biotippek biobolt Zsámbék
Orbáncfű

Bodza biotippek biobolt Zsámbék Ezenkívül telepíthetünk is kertünkbe gyógynövényeket a mezőről, mint például bodzát, vadrózsát, ökörfarkkórót, homoktövist, galagonyát, aranyvesszőfűt, orbáncfüvet, fekete nadálytőt, mezei sóskát vagy akár szamárbogáncsot.

"Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mességue)

Gyepűrózsa biotippek biobolt Zsámbék
Gyepűrózsa - vadrózsa
Kamilla biotippek biobolt Zsámbék
Kamilla

A gyógynövények mellett alakítsunk ki fűszerkertet is. A friss fűszernövények nemcsak ízletesebbé teszik nyári ételeinket, de rendkívül gazdagok ásványi anyogokban, vitaminokban és szárítva télen gyógyteák hasznos alapanyagai.

Akinek nincs kertje, csak olyan helyekről gyűjtsön be gyógynövényeket, melyek messze vannak forgalmas utaktól, permetezett mezőgazdasági területektől! Csak ott gyűjtsön, ahol az adott növény nagy egyedszámban van jelen! Ne szedje le, vagy ne ássa ki az összes növényt! Hagyjon hajtásokat, virágokat, gyökereket a következő évek terméséhez is ! A védett növényeket pedig csak fényképezze! Ezenkívül Magyarországon tilos természetvédelmi területeken a nem védett növényeket leszedni, valamint a tájvédelmi körzetekben és a nemzeti parkokban csak engedéllyel lehet gyógynövényeket gyűjteni.

««   Gyógynövényes oldal 2.  »»    ««   Gyógynövényes oldal 3.  »»

oldal elejére