Köles

A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Mindezt magas kovasav tartalma biztosítja. A kölesben meg-található minden mire szervezetünknek szüksége van: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, foszfor; vitaminok: B. Vashiány gyógyítására is ajánlott: napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Könnyen emészthető, alacsony a keményítő tartalma, s emésztésekor nincs gázképződés. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

Felhasználása:

Elkészíthető sós/zöldséges változatban vízben megfőzve, vagy tejben, mézzel édes köleskásaként is. Töltőanyaga lehet káposztának, hurkának; vagy édes változatban rétesnek. Felhasználás előtt ajánlott a jól megmosott kölest előző este beáztatni, s áztató vizet főzés előtt leönteni.

Receptek:

Zöldséges köles: pirítsunk meg olivaolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymát, tegyük bele a szeletekre/csíkokra vágott zöldségeket ( paprika, cukkini, padlizsán ). Fűszerezzük borsikával, kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 1 dl vízzel és kavargatva adjunk hozzá kb. 10 dkg kölest. Sózzuk és lefedve pároljuk puhára.

Krumplis köles: Olajon pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a jól megmosott kölest. Rövid ideig pirítsuk együtt és öntsük fel kétszeres vízzel. Sózzuk, fűszerezzük, végül rakjuk bele a felkockázott krumplit.

Szendvicskrém kölesből: A kölest (50g) megmossuk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót (250gr) villával összetörjük, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk 1 pohár kefirrel, illetve a kölessel.

Kölespástétom: 15 dkg kölest fél liter vízben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, de még melegen hozzákeverjük a következőket: apróravágott vöröshagyma, 1-2 gerezd felaprított fokhagyma, 1 tk. pirospaprika, 5 dkg vaj, 5 dkg biokolbász.

Kölespuding: Fél liter vizet összekeverünk fél liter tejjel, s ebben megfőzzük a kölest. Tűzről levéve hozzáadunk 70 g vajat, 2 dl tejfölt, 2 csomag vaníliáscukrot, ízlés szerint mézet. Jól összekeverjük, kis tálkákba hidegen tálaljuk. Gazdagíthatjuk friss/ aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kakaóval.

Kölessüti: Kis tepsibe szórjunk a kölest (1 rész). A meleg vízben (3 rész) feloldott mézzel (1 rész) öntsük fel a kölest. Gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, dióval. Előmelegített sütőben takarék lángon addig sütjük, amíg a vizet fel nem szívja a köles. Ha kihűlt, akkor szeletelhető. Melegen köleskásaként fogyasztható.

oldal elejére