Téli madáretetés

VIGYÁZZ A MADÁRRA!
Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül!
Őrizd meg a csendet, el se menekülj!
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll...
Vigyázz a madárra, ha válladra repül!
Amerre a szíved, arra menekül,
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll...
( 1996. Révész Sándor)

SzéncinegeRigó

KékcinegeKékcinege

VörösbegyBalkáni gerle

VörösbegyVeréb

A januári nagy fagyokban egyre kevesebb táplálékot találnak maguknak a madarak. Ilyenkor az ősszel a fán hagyott almára, a kertibokrok ehető terméseire, vagy az ablakpárkányra, etetőkbe kiszórt magokra nagy szükségük van ahhoz, hogy átvészeljék a hideget.
Madarak etetését bárhol eredményesen végezhetjük. A fő szabály, hogy az etetést - hideg téli időszakban - folyamatosan végezzük. Ha a madarakat az etetőhőz szoktattuk, akkor a nehéz időszakban (magas hó, nagy hideg) se hagyjuk cserben őket.
A téli madáretetéshez olajos magvakat és a háztartás körül keletkezett hulladékokat egyaránt használhatjuk. Olajos magvak közül a naproforgó, a földimagyoró, a dió, a tökmag stb. A háztartási hulladékok közül a főtt krumpli és répa, tészta maradékok, alma és egyéb (hazai!) gyümölcsök. A hentesnél vásárolt faggyú, nem sózott vagy füstölt zsiradék, darálva, vagy nagyobb lyukú hálóba függesztve a harkályok, cinegék kedvenc eledele.

Ha ügyes vagy készíts madáretetőt, de ne farostlemezből, s ne használj mérgező festéket hozzá ! A Provobis Műhely honlapján többféle minta közül választhatsz. A Műhely részt vesz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Kert Programjában, s itt rendelhetsz kész madáretetőt is. Részletek>>>

oldal elejére