méz

Korunk embere, ha édesíteni akarja táplálékát egyből a cukortartóhoz nyúl. Nagy tömegben a cukrot csak a XIX. század óta vonják ki a cukorrépából. A cukornádból ugyan már a perzsa birodalomban is elő tudták állítani az ú.n. "kőmézet", de ez még nagyon sokáig igen drága édességnek számított. Az emberiség természetes édesítőszerei elsősorban a méz és az aszalt gyümölcsök, egyes országokban pedig édes növényi levelek és fanedvek voltak.

Méz virágméz akácméz A váci Fehérek templomának felújítása során megtalált múmiák fogazatát elemezve érdekes és megdöbbentő tényt fedeztek fel. 1792-ben, Fiumében elkezdte működését az első magyar cukorfinomítógyár, s az ezután élt emberek fogazatának állapota sokkal rosszabb volt, mint korábban élő társaiknak. A kriptát 1729 és 1731 között építették, s csaknem másfél évszázadon keresztül használták temetkezési helyül Vác polgárai.
De a fogászati technikai eszközök fejlődése is nagy lendületet vetett a cukorfogyasztás növekedésével. Pedig ekkor még csak évi 2 kg cukor fogyott fejenként. Ma szinte világelsők vagyunk a cukorfogyasztásban az évi 50-60 kg/fő mennyiséggel.

A cukor nagyon gyorsan felszívódik, a vércukorszintet hirtelen megemeli. Szervezetünk erre úgy reagál, hogy nagy mennyiségű inzulint kezd termelni,hogy lecsökkentse a vércukorszintet normál állapotára. A civilizált ember folyamatosan cukrot fogyaszt, mert az minden élelmiszerben megtalálható. Ez azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek. Az egész hormonháztartást megterheli ez, és így alakul ki a cukorbetegség. Bizonyított tény, hogy azoknál a népeknél, akik nem fogyasztanak finomított cukrot, illetve finomított szénhidrátokat, ott nem fordul elő a cukorbetegség. De a cukor "számlájára" még sok betegség írható fel: fogszuvasodás, elhízás, hiperaktivítás, elsavasodás, rák ...

A cukorrépa és a cukornád, amiből a cukrot kivonják még természetes élelmiszerek. De mivel kémiai eljárásokkal eltávolítják a hasznos anyagokat - fehérjéket, zsírokat, ásványi sókat, nyomelemeket, vitaminokat, rostokat - a fehér kristálycukorért, már nem több csak üres kalóriabumm szervezetünknek. Nagyon sok "élelmiszerünk" hihetetlen mennyiségű cukrot tartalmaz. Készítsünk pl. saját gyümölcsjoghurtot, s meglepődünk milyen sok cukrot kellene beletennünk, hogy olyan édes legyen, mint a bolti.

Méz akácméz virágméz Egyébként is mézet rakjunk bele a joghurtunkba! A legtermészetesebb és legegészségesebb édesítőszerünk. A méz nagyon fontos, nagyértékű, gyógyhatású táplálék. 1 kg méz egyenértékű 50 darab tojással, 25 darab közepes banánnal, 40 darab naranccsal vagy 1,60 kg marhahússal. 10 dkg virágpor egyenértékű 0,5 kg marhahússal vagy 7 darab tojással.
A méz alkotó elemei: egyszerű cukrok, víz, összetett és többszörösen összetett cukrok, szerves savak, fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, aromaanyagok, enzimek, biológiai aktív anyagok, vitaminok, színanyagok.
A benne lévő enzimek serkentik az emésztést. Antibakteriális hatásával eredményesen gyógyítja a torokfájást és köhögést. A kristálycukorral ellentétben csak lassan emeli a vér cukorszintjét.

Méh, méz A méz állaga, hogy mennyire folyós, vagy sűrű, attól függ, milyen mennyiségben tartalmaz gyümölcs-, illetve szőlőcukrot. Ha több gyümölcscukrot tartalmaz, hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát. A magasabb szőlőcukor esetén hamarabb kikristályosodik, de ez nem jelent minőségi romlást.
Ha a mézet magasabb hő éri, tönkremennek a benne lévő értékes hatóanyagok. Langyos teába keverjük csak el a mézet, a kikristályosodott mézet pedig legfeljebb 40 fokos vízfürdőbe állítsuk. Sütésnél, főzésnél ha lehet minél később használjuk a mézet édesítésre, de így is sokkal egészségesebb megoldás a cukornál.

Nagyon sokféle, különleges mézzel találkozhatunk, elsősorban biorendezvényeken, biopiacokon. Érdemes megismerni a méhészeket, s közvetlenül tőlük vásárolni, mert a magyar mézek rendkívül jó minőségűek! Igazi hungarikumnak számít pl. a selyemkóróméz, mivel Európában csak hazánkban alkot a selyemkóró összefüggő mezőket.
Zsámbékon, az őszi Pálos Napforduló Ünnepén találkoztunk Köteles István bioméhésszel. Elérhetősége: 6300 Kalocsa, Kunszt J. u. 2/3. Tel.: 30-297-97-89

Termékei:
Biovaddohányméz (selyemkóróméz): "...E méz illata felülmúlhatatlanul lágyan kellemes, szinte andalító. Zamata, mint kedvesünk csókja, ízektől túlcsorduló, valóságos orgia. Kristálytiszta, zöldes-sárga színe vetekszik bármelyik akácmézzel. Selymesen lágy illat, íz és a hozzásimuló szín a jellemzője, mint a selyemnek..."
Víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Rendkívül illatos, fűszeresen zamatos. Lassan kristályosodik. A világpiacon még nem ismerik. IGAZI HUNGARIKUM.

Bioakácméz:
Szine víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze kellemes, enyhe. Gyenge akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére. Kisgyerekeknek és idősebbnek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Italok és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Hársfaméz:
Lehet víztiszta, de sárgásbarna is, a belekeveredett édesharmatméz mennyisége, illetve hiánya szerint. Mindenkor erős illatú, rendkívül zamatos. Ajánlható nyugtalanság, idegesség, álmatlanság ellen. Hatásos bronchitis és mindenféle felsőlégúti bántalom ellen. Előnyös hársfateával együtt fogyasztani.

Napraforgóméz:
Aranysárga, de idővel megsötétedő méz, álláskor hét fázisra válik szét: alul nagy szemű kristályok keletkeznek, a fölöttük lévő réteg folyékony. Gyakran készül belőle krémméz. Nagyon alkalmas sütésre.

Legyen minden nap mézes nap!

««   Mézes oldal 2.  »»    ««   Mézes oldal 3.  »»

Még több mézes érv az esztergomi Szabó Méhészet ajánlásával   »»
A Szabó Méhészet termékei megvásárolhatóak: Zsámbékon pénteki piacon, Tatabányán szombati piacon, Budakeszin vasárnapi piacon, valamint Esztergomban
Érdeklődjön a 06-20-395-82-16-os telefonszámon !

Darázsfészkek szakszerű eltávolítását és darázsírtást is vállalunk!

oldal elejére