A méz fajtái:

Vegyes virágméz:
Többféle virág nektárjából gyűjtött méz. Hamarabb kikristályosodik, sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmas.

Fajtamézek:Méz virágméz akácméz Ha legalább 60 %-ban csak egyfajta virág nektárját tartalmazza a méz.
Ilyenek pl.: akácméz, hársméz, medvehagymaméz, repceméz, vaddohányméz, napraforgóméz, gyermekláncfűméz, gesztenyeméz, selyemkóróméz, aranyvesszőméz....

A fajtamézek leírása:

méz méhész akácAkácméz
Harmonikus ízű, édes, enyhén savas. Színárnyalata a csaknem színtelentől az halványsárgáig terjed . Magas gyümölcscukor tartalmából adódóan sokáig folyékony marad. Köhögést enyhítő és fertőtlenítő anyagokat tartalmaz.

naprafprgó méz Napraforgóméz
Aranysárga színű, de később besötétedik és állaga két fázisra válik szét: felül folyékonnyá, alul kristályossá. Ízhatásában határozottan érvényesül a napraforgómag íze. Magas savtartalmú. Sütésre-főzésre kiválóan alkalmas.

méz repceméz Repceméz
Míg folyékony sárga színű, bekristályosodva majdnem fehér, krémszerűen lágy lesz. Kevés savat tartalmaz, sőt gyomorsavtúltengésre kifejezetten ajánlott fogyasztása.

 

méz hársvirágméz Hársméz
Színe a gyűjtés idejétől függ. Kellemes fűszeres íz jellemzi. Jól oldja a köhögést, nyugtató hatású, gátolja a zsírlerakodást és az érelmeszesedést. Sütésre-főzésre nem való, mert hevítésre keserűvé válik.

méz gesztenyeméz Gesztenyeméz
Magas ásványi anyag tartalmú, a többi méznél több vasat található benne. Színe sárgásbarnás, gesztenyevirág- illatú, enyhén kesernyés utóízű. Ajánlják visszértágulatra, nőgyógyászati bajokra, fertőzésekre.

méz selyemkóróméz Selyemkóróméz
Igen erős illatú, akárcsak a virág. Színe egészen világos. Jó tárolási körülmények között csak kétéves korában kristályosodik ki. Fogyasztani csak nyersen érdemes, nyers ételeknek különleges fűszere lehet. Igazi "Hungarikum".

méz pohánkaméz Pohánkaméz (hajdinaméz)
Barnás színű, sajátos ízű és illatú. Jó erősítőszer. Elősegíti a bőrképződést, csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmát.

 

méz aranyvesszőméz Aranyvesszőméz (szolidágóméz)
Aranyszínű, sűrűn folyó,későnyári mézfajta. Kristályosodásra hajlamos. Íze zamatos, lágy, jellegzetes. Jól használható italok ízesítésére. Maga a növény a vesebetegek gyógynövényeként ismert, így a méze is ajánlható nekik.

medvehagymaméz Medvehagymaméz
Kellemes aromájú, sötétzöldes színű, különleges finomság. A növény gyógyhatásait hordozza tovább: vértisztító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő.

Mézharmatméz:
A méhecske nem virág nektárját gyűjti, hanem a leveleken található mézharmatot.

Méz virágméz akácméz A méz után a legnagyobb tömegű méhészeti termék a virágpor. A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet (szénhidrátot, fehérjét, zsírok ) tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják. Méh, méz
A virágpor a vitaminok leggazdagabb méhészeti termék, hormonokat és enzimeket is tartalmaz.
A virágport a természetgyógyászatban eredményesen használják a különféle öregségi betegségek, a májkárosodás, a prosztatadaganat, keringési és vérellátási zavarok, besugárzási kezelések ártalmai esetén.

A propoliszt sokféle formában használhatjuk: natúr, csepp, extraktum, spray, kenőcs, sampon, fogpaszta, stb. Ha van választási lehetőségünk a biominőségű propoliszra bízzuk rá egészségünket. A propolisz, mint antibiotikum előnye, hogy gyári, szintetizált gyógyszerekkel szemben sokkal kevesebb - gyakorlatilag semmilyen - mellékhatása nincs.

Méh, méz, édességMézes biotipp:

Készítsünk "nyalókát" mézből! Nem kell hozzá más, mint egy fakanálka, melynek szélesebb részét mártsuk krémesített, vagy bekristályosodott mézbe.
Az ínyencek, mint Marci, kakaóporral, vagy karobporral is megszórhatják.

 

Mézes könyvajánló:

 • Szalay László-Halmágyi Levente: Gyógyító mézek és mézelő gyógynövények
 • Renata Frank: A csodálatos méz - Gyógyító receptekkel
 • Méh, méz, édesség
 • Jarvis D. C.: A méz és más természetes készítmények
 • Friedrich Pohl: Méhészet
 • Méh, méz, méhészetédesség

   

   

   

   

  Legyen minden nap mézes nap!

  ««   Mézes oldal 1.  »»    ««   Mézes oldal 3.  »»

  oldal elejére