méz

Szabó Méhészet (Esztergom, tel:06-20-395-8216) ajánlásai a méz és méhészeti termékek még jobb megismeréséhez.

Rohanó világunkban jó lenne, ha az emberek szélesebb körben használnák egészségük megőrzése vagy visszaszerzése érdekében a méhészeti termékeket, megismernék azok élettani értékeit.

A méz újrafelfedezésével a saját egészségünk védelmén túl, hozzájárulunk a természet egyensúlyának megőrzésében is.

mézmézméz

A méhek a mézet a virágokban termelődő nektárból nyerik. Szipókáikkal felszívják, mézgyomrukban hazaviszik a kaptárba és a viaszból épült sejtekben raktározzák. A méz érlelését a fiatal méhek végzik, melynek során a nektárban levő kettős cukrok enzim hatásra egyszerű cukrokra: gyümölcscukorra és szőlőcukorra hasadnak. Ezen cukrok aránya a döntő a méz kikristályosodásában. A több szőlőcukor tartalmú méz gyorsan kristályosodó, pl. a repce-, a mustár-, a napraforgó-, a hársméz. Magasabb gyümölcscukor melett a méz később kristályosodik, pl az akác-, bükköny-, selyemkóróméz.

A méz jó táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen felszívódnak, mert szerves savai fokozzák az étvágyat, javítják az emésztést, mert nem csak édes, de zamatanyagai különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít, mert eltérő színeivel, kellemes illataival kimeríthetetlen választékot kínál.
A méz tápértéke, kalóraiértéke igen nagy, energiatartalma: 1362 kJ/100 g.
Fizikailag kimerült fogyasztó bámulatos gyorsasággal nyeri vissza aktivitását, mert az egyszerű cukrok egy része már a száj nyálkahártyáján át kezd felszívódni, és átalakulás nélkül a vérbe kerülve az igényelt táplálékot biztosítani az izmoknak. Betegségeknél a méz jó kiegészítője a gyógyszereknek.

Kutatók kimutatták a méz további összetevőit: nikotinsav, pantoténsav, biotin, folsav, B6, C, K vitamin, acetilkolin és egyéb bioaktív anyagok.

méz propolisz A méz gyógyít is, mert segíti az elalvást, nyugodt pihenést biztosít. Támogatja a gyenge szívet és védi a májat. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni. A méz gyenge hashajtó, elősegíti az emésztést,megszünteti a puffadtságot. Megszünteti a gyenge ásványi anyag ellátottságból származó hiánytüneteket, jó a vashiányból származó vérszegénység kezelésére is.
A méz segíti a máj méregtelenítési munkáját, mivel az működéséhez szőlőcukrot igényel.
A finomított cukorral szemben a méz nem okoz fogszuvasodást, mert fertőtlenítő anyagai gátolják azt !

Fogyókúrázók figyelem ! A méz nem hizlal !

 • A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik.
 • A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
 • A méz tejcukrából sem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel.
 • A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízást akadályozza.
 • Egyes mézeknek vizelethajtó hatása van, ezáltal súlycsökkenést okoznak.

"A méz lehet száz fajta betegség gyógyítója, de ezer fajta bajt megelőzhet"

Legyen minden nap mézes nap!

Méhészeti termékek:

Propolisz:

A kaptárban védő szerepe van, elnevezése is erre utal: pro=előtt, polis=vár. Másik néven méhszurok, természetes méhészeti termék, a méhek a fák rügyiről gyűjtik és saját mirigyváladékukat adják hozzá.
Illata kellemes, viasz és virág illatú. Színe kávésbarna, zöldes árnyalattal.
Kémiailag gyantából, viaszból, ásványi elemekből, baktériumölő anyagokból, gyantás savakból áll. Számos mikroelem megtalálható benne: Al, Vd, Fe, Ca, Si, Mn, Na, K, Cu.

A gyógyászatban baktérium-, és virusölő, gombaellenes, penészesedét gátló, regeneráló és érzéstelenítő tulajdonságaival alkalmazható sikeresen.

Néhány példa a propoliszoldat felhasználására, alkalmazására:

 • Belső fertőzésekre, lázas állapotra: naponta 3-szor 15-20 csepp egy kanál vízben.
 • Változó kor előtt lévő nőknek: naponta 1-szor 5-10 csepp vízben oldva.
 • Férfiaknál prosztatagyulladásra: naponta 3-szor 15-20 csepp 1 dl vízben oldva.
 • Torokgyulladásra, mandulagyulladásra: 2 dl langyos vizbe 15-20 csepp és ezzel öblögetünk naponta legalább 3-szor.
 • Fogfájásra is használhatjuk a fenti öblítőoldatot.
 • Emésztési zavarokra: fél dl vízbe 15-20 cseppet tegyünk.
 • Gyerekek immunerősítésére: naponta 1-3 csepp mézbe keverve.
 • Belső szerveknél fellépő rák esetén körömvirágból, cickafarkból és csalánból készítünk főzetet, leszűrjük és kb. 1 dl léhez 20 csepp oldatot keverünk. Minden reggeli és vacsora előtt kb. 1 órával elfogyasztjuk.
 • Lábgombára higítatlan oldatot kenünk a bőrre.

Méhpempő:

A munkásméhek garatmirigy-váladéka, a méhek "teje". Ezzel etetik a fiatal munkásméhek - dajkaméhek - a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni. Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is.
Összetétele nagyon komplex, sokat elemezték már, de így is van benne ismeretlen anyag. Fő tömegében fehérje, ezenkívül vitaminok (pl. az összes B vitamin ), növekedést serkentő anyagok, nyomelemek, ásványi sók találhatók benne.

Hatásos táplálékkiegészítő. Jótékony hatásai:
 • Erősítíti a szervezetet, roboráló hatású. Különösen ajánlott legyengült szervezet felerősítésére.
 • A "szívesek gyógyszere", szív és keringési panaszokra kitűnő hatású.
 • Méregtelenítésre: a természetes tisztulás hosszú időtartamú és gyakran jár kellemetlen panaszokkal, mint fejfájás, rossz közérzet. Méhpempő szedésével, 4-10 nap után egy intenzív tisztulási folyamat indul be a szervezetben. Ezen idő alatt is előállhat közérzetromlás, fejfájás, "vándorfájás", de nem szabad abbahagyni szedését, mert ezek a tünetek csak néhány napig tartanak, utána gyors, látványos javulás következik. Napi 2 g feletti méhpempő fogyasztása néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat velejárója.
 • Magas vagy alacsony vérmyomásban szenvedő, gyógyszert szedő betegek csak orvosi felügyelet mellett szedjenek méhpempőt, mert megváltoztatja a vérnyomásuk értékeit.

A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. Hűtőszekrényben +1 - +3 fokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad.

Adagolása:
Egy átlagos 70 kg-os felnőtt részére:
Normál adag: naponta fél g pempő
Általános feljavításra: naponta 0,3-0,4 g pempő
Erősen leromlott szervezetnek: az adag növelhető napi 1 g-ra
Méregtelenítésre: napi 2 g-ig.
Változás kora előtt lévő nőknek: 0,5 - 1 g/nap a rendszertelen vérzés, hőhullámok csökkentésére.
A változáson túljutott nőknek 1 évig nem célszerű pempőt fogyasztani, mert a normál havi ciklust visszaállíthatja. Az év letelte után napi 1 g pempő adagolása eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad.
Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolható:
Pl.: 15 kg-os gyereknek 1 g 5 napra elosztva (=erős adag).

A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig kell elszopogatni, mert a nyálkahártyán keresztül sokkal jobban felszívódnak értékes összetevői, mint a gyomron keresztül.
A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért fogyasztani csak saválló eszközzel szabad, legjobb megoldás fakanálka használata.

Virágpor (pollen):

A virág hím szaporító-megtermékenyítő sejtje. A méhek a gyűjtött virágporszemcséket a lépekben helyezik el, mézzel leöntik, silózzák. Ezt nevezzük méhkenyérnek, amely az álcák etetésére szolgál, továbbá a dajka és építő méhek tápláléka.
Az emberi fogyasztásra gyűjtött virágport a méhek lábáról elszedő berendezéssel nyerjük. A pollengyűjtő méhek kénytelenek lyukon áthaladni, így virágpor rakományuk az elszedő készülékbe lehull, melyet a méhész azután kiszárít. A kis csomók változó színűek és beltartalmi értékük is a növényektől függ, amelyekről gyűjtötték. Legelterjedtebbek a sárgás színűek, de megtalálható a szivárvány összes árnyalatában.
Közvetlen fogyasztásra granulátum formájában, mézbe, lekvárba és egyéb ételbe-italba keverve használható, de kerülni kell a hevítését, melegítését.
Kémiai összetétele nagyon változó, elfogadott tény, hogy a virágpor minden az élethez szükséges anyagot tartalmaz: fontos aminosavakat, B vitaminokat (B1,B2,B5,B6), A vitamint (20-szor többet, mint a sárgarépa!), az A vitamin provitaminját, C és E vitamint, sok lecitint ("agykarbantartó" !), és olyan nukliensavakat, mely ellenőrzi és elősegíti a szervezet fejlődését. Tartalmaz még antibiotikumot, flavonoidokat (pl. rutin), szénhidrátokat, mikroelemeket (pl. Ca, Fe, Mg, Cu).

Jótékony hatásai:

 • Az időseknél késlelteti, illetve csökkenti az öregkori tüneteket
 • Elősegíti az agy vérellátását.
 • Segít a fáradtság legyőzésében, aktivizálja a szervetet, fizikai és lelki fáradtság megszüntetője, igazi életenergiaforrás.
 • Hormonzavarokat is szabályozza.
 • Erősíti az immunrendszerünket, segít a baktériumos betegségek gyorsabb leküzdésében.
 • Kiváló fehérjehiányra.
 • A vitamin tartalmával élesíti a látást, erősíti a bőrt.
 • Serdülő, növekedő gyerekeknek, javítja az erőnlétet, a szellemi képességet.
 • Triptofán tartalma miatt alkalmas hajhullás kezelésére is.

Tanulmányok szerint a méhek által gyűjtött virágpor nem okoz allergiát, vagy mérgezést, de aki allergiás mindenképpen csak kisebb adaggal kezdje a fogyasztását!

Hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk a virágport.

Adagolása:
gyerekeknek kb. 5-15 g/nap (5g = 1 kávéskanál), felnőtteknek kb. 15-20 g/nap (15g = 1 evőkanál).

A fenti anyagot összeállította, és mindenkinek jó egészséget kíván: Szabó Móni méhész (Esztergom, tel:06-20-395-8216)
A Szabó Méhészet termékei megvásárolhatóak: Zsámbékon péntekenként a piacon, Tatabányán szombatonként a piacon, Budakeszin vasárnaponként a piacon, valamint Esztergomban

Szabó Méhészet vállalja darázsfészkek szakszerű eltávolítását és darázsírtást is!

Felhasznált szakirodalom:
Örösi Pál Zoltán: Méhek között
Klaus Nowottnick: PROPOLIS GEWINNUNG - ANWENDUNG - REZEPTE
Dr. Ludányi, Árvay, Ruff: Méhészeti ismeretek
XXIX. Nemzetközi Méhészeti Kongresszus 1983. Budapest - API MONDIA
Johan Richter: Lécení vcelími produkty
Mudr. Ivan Dobrovoda: Vcelie produkty a zdravie
Szalay László-Halmágyi Levente: Gyógyító mézek és mézelő gyógynövények
Folyóiratok: Méhészet, Méhészújság

Legyen minden nap mézes nap!

««   Mézes oldal 1.  »»    ««   Mézes oldal 2.  »»

oldal elejére