E-mail
Köszöntünk a Játsszunk Együtt Baráti Egyesület honlapján!

Egyesületünk 1999 tavaszán kezdte meg munkáját. Foglalkozásainkat hagyományos népi ünnepeink köré építjük. Nagy hangsúlyt kap a már-már elfeledett népi játékok újratanítása is. Minden alkalommal készítünk ajándék- vagy használati tárgyakat, s ezek elkészítése során a népi kismesterségek közül is bemutatunk néhányat. Rendezvényeinken a részvétel díjtalan. A felhasznált eszközök beszerzését pályázatokból és a helyi vállalkozók támogatásával tudjuk megvalósítani.
Játszóházakat a szabadban is tartunk, ahol ügyességi versenyeket, kirándulásokat rendezünk.
Fontosnak tartjuk a környezetvédelem népszerűsítését.
A Zsámbéki Szombatok gyermekelőadásai után hagyományőrző foglalkozásokat szoktunk tartani, melyekre alkalmanként vendégeket is hívtunk, például szalmafonó, csuhészobrász, keramikus és bőrdíszműves mestereket.
Szeretnénk minden gyermek és felnőtt számára kelllemes, közös élményeket nyújtani. Több nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermek is ellátogat hozzánk, jelenlétük arra bíztat bennüket, hogy érdemes újabb és újabb programokat kitalálni, s azokat megvalósítani.
A játszóházak lehetővé teszik új barátságok születését, s egymás alaposabb megismerését. Segíteni szeretnénk azoknak a családoknak a beilleszkedését is, akik csak néhány éve költöztek Zsámbékra.

Játszóházi programjaink
Képgalléria Játszóházi programjainkról

 

Legutóbbi foglalkozásunk: 2003.10.18.
Készítetettünk két nagy káposztasünit mindenféle finomsággal megtűzdelve, mint körte, alma, banán, répa és uborka. "Munka" közben bizony nagyon jól esett egy-egy falatkát bekapni erről a vitamin bombáról.
A kisebbek só-liszt gyurmából és magokból (tökmag, lencse, bab, mák...) készítettek képeket, figurákat. A só-liszt gyurma ajánlott összetétele: 1 csésze só, 1 csésze liszt és 1/2 csésze víz. A kész műveket hagyjuk kőkeménységűre megszáradni.
A nagyobbak textilre festettek viasszal. Ismerkedjetek meg a batikolás alapjaival!
Gyere ügyeskedj Velünk! Neked is sikerülni fog. Szükséged lesz vászonra (lepedő), textilfestékre, vékony és vastag ecsetre, gyertyákra, rossz lábosra (de nem lyukasra!), valamint szülői segítségre. A gyertyákat beletesszük a lábosba és alacsony lángon szép lassan megolvasztjuk. Kivesszük az olvadt viaszból a kanócokat és forralásig melegítjük. Csak a forró viasz hatol be a vászon szálai közé, ezért ügyeljünk arra, hogy folyamatosan forró maradjon viaszunk. Munka közben többször vissza kell tenni a tűzhelyre. A viasz melegítését mindenképpen szülő végezze, mert veszélyes a tűzforró viasz. Komoly égési sebeket szerezhetünk, ha nem vagyunk óvatosak.
A vászonra rajzoljunk valami szépet ceruzával. Ezután vékony ecsetet belemártogatva a forró viaszba, kihúzzuk a vonalakat. Ügyeljünk arra, hogy folytonosan töltsük fel viasszal a vonalakat. Különben a festék kifolyik a résen keresztül, és oda is kerül festék, ahová nem akartunk. A festéshez készíthetünk faágból és egy kisebb darab szivacsból pemzlit is. Ez a nagyobb felületek festésére jó. A festékes ecsetet óvatosan érintsük a vászonra, mert a festék gyorsan szétoszlik rajta. Könnyen szétáztathatjuk művünket, ha túl sok festék kerül a vászonra.
Hagyjuk megszáradni a kész művünket, majd helyezzük két újságpapír közé és langyos vasalóval olvasszuk ki a viaszt a vászonból. Íme a remekművek. Gyönyörűek! Nagyon ügyesek vagytok!
Korábbi foglalkozásaink:
Szalvétatechnika
Agyagozás
Bőrdíszek készítése
Tojásfestés
Nemezkészítés
Fonás-szövés
Sárkánykészítés
Bio, környezetbarát életmód
Biotippek
Hasznos ötletek a bio és környezetkímélő életmódhoz