E-mail
Köszöntünk a Játsszunk Együtt Baráti Egyesület honlapján!

Játszóházi programjaink
Gyógynövények: a nagy csalán (Urtica dioica) bemutatása és felhasználási lehetőségei
Népies nevei: csóvány, csohán, árvacsián, csollán, csípős csalán.
A csalán mindenki számára ismert növény. Megtaláljuk kertünkben, mezőkön, erdőszéleken. A biokertészek örülnek jelenlétének kertjükben, mert tudják milyen hasznos növény. A komposztba téve növeli annak ásványi anyag tartalmát; csalánt 10 napig vízben áztatva kitűnő permetlét kapunk tetvek ellen; indikátor növényként jelzi a talaj magas nitrogén tartalmát és savas voltát.
Ismert sokféle gyógyhatásáról is. A természetgyógyászatban egyaránt felhasználják leveleit, gyökerét. Általában tavasszal (de ősszel is lehet nem virágzó) leveleit, friss hajtásait, míg ősszel a gyökerét gyűjtik.
Gyógyhatásai:  
  • vértisztító hatása révén csökkenti a vér húgysavszintjét és káros anyag tartalmát, így hatékonyan alkalmazható az izületi, köszvény, reumatikus panaszok, allergiás, ekcémás, szénanáthás, tinédzsereknél pattanásos tünetek kezelésére  
  • erős vízhajtó hatású  
  • vérképző, vashiány pótlására gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz
  •  
  • méregtelenítő, tisztítókúrák alap növénye: tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert  
  • fokozza a szervezet védekező erejét: leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C- B-, és K- vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.
  • Kisgyerekkorotokban talán az első növény volt, amiről hamar megtanultátok, hogy nem érdemes tépdesni leveleit, mert "csípnek" a rajtuk lévő szőrőcskék, és sokáig kellemetlenül viszket, éget az a fránya kishólyag, amit okoznak. Azért ne féljetek, a csalán begyűjtéséhez használjatok kesztyűt, vagy zacskót! De ne forgalmas, poros utak mellett gyűjtsétek a csalánt! Autóutaktól legalább 1 km-rel távolabb fekvő helyeken lehettek csak biztosak, hogy nem szennyeződtek ólommal.

    Ajánljuk Nektek és Szüleiteknek is, hogy készítsétek el a következőekben bemutatásra kerülő csalánlét és csalánkrémet, melyek elkészítési módjait Dr Jánosik Zsuzsa bioéletmód szakértőtől tanultuk.

    A magas növésű, nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni. Gyűjtsük egyből bele egy zacskóba, kb. 15-20 db szálat. A zacskóba töltsünk vizet, fogjuk össze a "száját", rázzuk jól össze, majd öntsük ki úgy a vizet, hogy bennmaradjon a csalán. Ismételjük meg mégegyszer a mosást. A csalánt hagyjuk továbbra is a zacskóba, és többször jól nyomkodjuk meg. Ezzel az eljárással elértük, hogy a csalán elvesztette csípős jellegét. Kivesszük a "megszelidített" csalánt a zacskóból, és leveleit -letépdesve a szárról- beletesszük a turmixgépbe. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a csalánt. Jól összeturmixoljuk, majd átszűrjük kancsóba.

    Már most iható, de lehet ízesíteni citromlével és mézzel is. Ha tovább ízesítjük öntsük fel még több vízzel és kb. 2-3 citrom levét facsarjuk bele, valamint adjunk hozzá mézet. Igazán finom és értékes italt kapunk!

    A leszűrt csalánpépet ki ne dobjátok! Adjatok hozzá kb. 15-20 dkg túrót, 2-3 evőkanál tejfölt, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymát, kis sót, csipetnyi őrölt borsot. Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve kell fogyasztani.

    "Vészes vérszegényben szenvedőkről megállapították, hogy szervezetükben gyakorlatilag nincs vashiány, csak nem megfelelő helyen, a lépben halmozódik fel. Ezáltal a lép tevékenysége is lassul, és létrejön a hideg végtag szindróma. Ennek a kötött vasnak a kiszabadítására a magas magnézium tartalmú, klorofilben gazdag anyagok, a zöldfélék alkalmasak.
    A vashiány oka sokféle lehet - a táplálkozási vonatkozásban főként a sok édesség és a fehérkenyér jön szóba. A feketekávé, a fekete teák, a cola rabolják a vasat, vagyis megakadályozzák a felszívódását.
    A vashiány jellegzetes tünetei: gyakori fejfájás, fáradékonyság, ingerlékenység, törékeny haj, hajhullás, száraz bőr,gyulladások a nyelven, szájszegletek berepedése, zsibbadás a végtagokban.
    Természetes vasforrások: zöldségfélék, sörélesztő, gabonafélék, gabonacsírák, csalán. A csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz. (Forrás: Zöld Újság III.évf.7.szám, 2006.július)

    Csalán felhasználása igen sokrétű. Készíthetünk italt, teát, főzeléket, borogatást, ülőfürdőt, pakolásokat, krémeket arcra, szárából régen vásznat szőttek. Lássunk néhány jól bevált és régóta alkalmazott módokat:

    Csalántea: 1 púpozott teáskanál csalánt (friss vagy szárított) leforrázunk 1/4 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.
    A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl, mert allergiás tüneteket okozhat. Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő, de erős túladagolása nagyon ritkán fulladásos reakciót is kiválthat. A vizelethajtók, így a csalán is kimeríthetik a szervezet kálium-készletét, ezért rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a megfelelő kálium-pótlásról! Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.

    Csalántinktúra: a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket meleg vízben jól megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegbe tesszük. Pálinkával felöntjük és valamilyen meleg helyen 14 napig állni hagyjuk. Ezzel dörzsölgetjük hetente legalább egyszer a hajas fejbőrünket.
    Hajöblítő: egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk. Ezzel öblítjük mosás után hajunkat.
    A csalán hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

    Ősrégi gyógymód: a reumás testrész csapkodása csalánnal (urtikáció) rendkívül hatásos lumbágó és isiász kezelésére.A mirigyszőrőkben lévő méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz a kezelt bőrfelületen. Megduzzad, kipirosodik, és az így előidézett vérbőség, véráram kitisztítja, kimossa a fájdalamkat okozó lerakódásokat a szövetekből. Fontos, hogy a "csaláncsapdosás" után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzés égésbe megy át.

    Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt egy-két percig lobogva fővő vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesíthetjük fokhagymával, borssal. (Gyakorlatilag ugyanúgy készítjük, mint a paraj-, vagy sóskafőzeléket.)
    Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló étel. (Főzve elveszíti hangyasavat tartalmazó mirigyszőreit.) Azonban könnyen túladagolható (vesegörcsöket okozhat), ezért a csalánfőzeléket csak hetente egyszer szabad fogyasztani és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs csípős ízük!


    Bőrdíszek készítése
    Agyagozás
    Tojásfestés
    Nemezkészítés
    Fonás-szövés
    Sárkánykészítés