E-mail
Köszöntünk a Játsszunk Együtt Baráti Egyesület honlapján!

Egyesületünk 1999 tavaszán kezdte meg munkáját. Foglalkozásainkat hagyományos népi ünnepeink köré építjük. Nagy hangsúlyt kap a már-már elfeledett népi játékok újratanítása is. Minden alkalommal készítünk ajándék- vagy használati tárgyakat, s ezek elkészítése során a népi kismesterségek közül is bemutatunk néhányat. Rendezvényeinken a részvétel díjtalan. A felhasznált eszközök beszerzését pályázatokból és a helyi vállalkozók támogatásával tudjuk megvalósítani.
Játszóházakat a szabadban is tartunk, ahol ügyességi versenyeket, kirándulásokat rendezünk.
Fontosnak tartjuk a környezetvédelem népszerűsítését.
A Zsámbéki Szombatok gyermekelőadásai után hagyományőrző foglalkozásokat szoktunk tartani, melyekre alkalmanként vendégeket is hívtunk, például szalmafonó, csuhészobrász, keramikus és bőrdíszműves mestereket.
Szeretnénk minden gyermek és felnőtt számára kelllemes, közös élményeket nyújtani. Több nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermek is ellátogat hozzánk, jelenlétük arra bíztat bennüket, hogy érdemes újabb és újabb programokat kitalálni, s azokat megvalósítani.
A játszóházak lehetővé teszik új barátságok születését, s egymás alaposabb megismerését. Segíteni szeretnénk azoknak a családoknak a beilleszkedését is, akik csak néhány éve költöztek Zsámbékra.
Játszóházi programjaink
Képgalléria Játszóházi programjainkról

 

Korábbi foglalkozásunk:
Február 23-án volt, amikor is programunkat közös énekléssel, tánccal és játékkal kezdtük.
Majd báboztunk. Bábjátékunk két kis unatkozó cicáról szólt. Nagyapjukat kérdezték meg, hogy mivel töltsék el temérdek idejüket. Ő azt ajánlotta, hogy esetleg fogjanak egeret. Igen ám, de a kis cicák azt se tudták hogy néznek ki az egerek. Először egy répáról hitték, hogy az az egér, majd egy nyuszit fogtak, végül kis közönségünk segítségével végre megismerkedtek az egérrel is. Balszerencséjükre, mivel az egér megette a sajtjukat.
Foglalkozásunkat a fonás és szövés egyszerűbb formáinak megismerésével fejeztük be.
Gyere ügyeskedj Velünk! Neked is sikerülni fog. Szükséged lesz hurkapálcikára, színes és vastag fonalra, valamint egy kartonlapra. A hurkapálcikát vágd ketté és helyezd a két darabot keresztbe, majd a fonallal rögzítsd. A fonalat ezután tekerd fel a pálcikákra úgy, hogy az egyikre előbb felülről, majd a következőre alulról tekerd fel a fonalat. Ügyelj arra is, hogy a pálcikák között a fonal feszes legyen!
Kis szőttesünkhőz a kartonlap két végét vagdosd be egy centiméterenként. A képeken látható módon készítsd el a vezérfonál -amely legyen kicsit vékonyabb a fonalunknál- felfűzését a kartonra. Majd a fonalat, a vezérfonal- szálakon átbújtatjuk keresztben, a fűzés irányát felülről és alulról váltva.
Korábbi foglalkozásaink:
Szalvétatechnika
Batikolás viasszal
Bőrdíszek készítése
Tojásfestés
Nemezkészítés
Agyagozás
Sárkánykészítés
Bio, környezetbarát életmód
Biotippek
Hasznos ötletek a bio és környezetkímélő életmódhoz