E-mail
Köszöntünk a Játsszunk Együtt Baráti Egyesület honlapján!

Egyesületünk 1999 tavaszán kezdte meg munkáját. Foglalkozásainkat hagyományos népi ünnepeink köré építjük. Nagy hangsúlyt kap a már-már elfeledett népi játékok újratanítása is. Minden alkalommal készítünk ajándék- vagy használati tárgyakat, s ezek elkészítése során a népi kismesterségek közül is bemutatunk néhányat. Rendezvényeinken a részvétel díjtalan. A felhasznált eszközök beszerzését pályázatokból és a helyi vállalkozók támogatásával tudjuk megvalósítani.
Játszóházakat a szabadban is tartunk, ahol ügyességi versenyeket, kirándulásokat rendezünk.
Fontosnak tartjuk a környezetvédelem népszerűsítését.
A Zsámbéki Szombatok gyermekelőadásai után hagyományőrző foglalkozásokat szoktunk tartani, melyekre alkalmanként vendégeket is hívtunk, például szalmafonó, csuhészobrász, keramikus és bőrdíszműves mestereket.
Szeretnénk minden gyermek és felnőtt számára kelllemes, közös élményeket nyújtani. Több nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermek is ellátogat hozzánk, jelenlétük arra bíztat bennüket, hogy érdemes újabb és újabb programokat kitalálni, s azokat megvalósítani.
A játszóházak lehetővé teszik új barátságok születését, s egymás alaposabb megismerését. Segíteni szeretnénk azoknak a családoknak a beilleszkedését is, akik csak néhány éve költöztek Zsámbékra.
Játszóházi programjaink
Mézeskalács készítése
Legjobb mézes receptje
Hozzávalók: 90 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 2 dl folyékony méz, 10 dkg vaj, 3 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, gyömbér, fahéj, vagy mézeskalács fűszer ízlés szerint.

A vajat, mézet, cukrot, fűszereket felmelegítjük, jól összekeverjük, beleöntjük a tejet, és kihűlni hagyjuk. Kihűlés után belekeverjük a szódabikarbónával kevert lisztet, és tésztát gyúrunk belőle. A tészta így elkészítve nagyon ragad, ezért jó, ha 1 napig hűtőszekrényben tartjuk.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük (10 perc). Ha kihűlt díszíthetjük cukormázzal, melyhez 1 tojásfehérjébe folyamatosan keverve porcukrot adagolunk, míg keménnyé sűrűsödik, de még lefolyik a kanálról. Zacskó sarkába töltünk 2 - 3 evőkanálnyit, összeszorítjuk a zacskó nyílását, kis lyukat vágunk a sarkán és azon keresztül nyomjuk ki a cukormázat.
Sütés után dobozban hónapokig tarthatjuk.

Korábbi foglalkozásaink:
Szalvétatechnika
Batikolás viasszal
Bőrdíszek készítése
Tojásfestés
Nemezkészítés
Fonás-szövés
Sárkánykészítés