E-mail
Köszöntünk a Játsszunk Együtt Baráti Egyesület honlapján!

Egyesületünk 1999 tavaszán kezdte meg munkáját. Foglalkozásainkat hagyományos népi ünnepeink köré építjük. Nagy hangsúlyt kap a már-már elfeledett népi játékok újratanítása is. Minden alkalommal készítünk ajándék- vagy használati tárgyakat, s ezek elkészítése során a népi kismesterségek közül is bemutatunk néhányat. Rendezvényeinken a részvétel díjtalan. A felhasznált eszközök beszerzését pályázatokból és a helyi vállalkozók támogatásával tudjuk megvalósítani.
Játszóházakat a szabadban is tartunk, ahol ügyességi versenyeket, kirándulásokat rendezünk.
Fontosnak tartjuk a környezetvédelem népszerűsítését.
A Zsámbéki Szombatok gyermekelőadásai után hagyományőrző foglalkozásokat szoktunk tartani, melyekre alkalmanként vendégeket is hívtunk, például szalmafonó, csuhészobrász, keramikus és bőrdíszműves mestereket.
Szeretnénk minden gyermek és felnőtt számára kelllemes, közös élményeket nyújtani. Több nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermek is ellátogat hozzánk, jelenlétük arra bíztat bennüket, hogy érdemes újabb és újabb programokat kitalálni, s azokat megvalósítani.
A játszóházak lehetővé teszik új barátságok születését, s egymás alaposabb megismerését. Segíteni szeretnénk azoknak a családoknak a beilleszkedését is, akik csak néhány éve költöztek Zsámbékra.

Játszóházi programjaink
Képgalléria Játszóházi programjainkról

 

Legutóbbi foglalkozásunk:
Március 9-én tartottuk. Fő témánk a nemezkészítés megismerése volt.
A nemezkészítés ősibb mesterség, mint a fonás vagy a szövés. Valószínűleg több ezer éves művészet, melynek létrehozását, megalkotását az ázsiai nomád pásztoroknak tulajdonítanak. Közép-Ázsiában a török, mongol és tibeti törzsek még ma is úgy készítik a nemezt, mint őseik.
De mi is a nemez? A nemez nem más, mint állatszőr vagy gyapjú tömör összepréselése egyenletes anyaggá. Nagyon sokféle használati tárgyat (sátor, erszény, takaró), ruhadarabokat (sapka, kesztyű, papucs, köpeny), mágikus szimbólumokat (un. idolok, amelyek megvédték az embereket a rossz és gonosz erőktől), sőt játékokat is készítettek nemezből.
Kazak nemezsátorTakaróFecskeManó
Az első két kép forrása Nagy Mari-Vidák István: Nemezkészítés c. könyve (Planétás kiadó "Jelenlévő múlt" sorozatából), melyet egyúttal ajánlunk is figyelmedbe.
Gyere ügyeskedj Velünk! Neked is sikerülni fog. Szükséged lesz gyapjúra (forrása: textilházak, hobby-boltok), szappanra, meleg vízre valamint rajzlapra. Na és persze türelemre, mert a nemezkészítés hosszú és fárasztó tevékenység. De azért ne aggódj, mert a mi munkadarabjaink fél- egy óra alatt elkészíthetők.
Először szárazon dolgozunk a nyuszikánk elkészítésénél. Az első képen azt láthatod, hogyan néz ki a gyapjú. Fogjunk meg egy darab gyapjút, melyet ketté tépünk egy nagyobb - ebből lesz a nyuszi teste -, és egy kisebb darabra - ebből lesz a nyuszi füle. A fülrészt pödörjük úgy, mintha bajszunkkal tennénk, ha lenne. Az így összesodrott fülecskét hajtsuk félbe és fogjuk közre a testrésszel. Alakítsunk ki egy kis fejrészt, és a nyakrésznél kössük meg cérnával. Majd a fenekénél is képezzünk egy kis farkincát cérnával rögzítve.
Tetszünk?
A tarisznya elkészítéséhez a rajzlapra rajzold le annak alakját és mintáját, majd vágd ki. A kiinduló méret nagyobb legyen, mint amekkora tarisznyát szeretnél! Nagyon szappanos kézzel a színes és vékonyra tépett gyapjúval rakd ki a rajzolt mintát. Ezután lefedjük több réteg gyapjúval: a rétegek egymásra merőleges szálirányban helyezkedjenek el; minden rétegre bőven locsoljunk meleg szappanos vizet (=90% szappan+10% víz); óvatosan nyomkodjuk le és simítsuk körkörös kézmozdulatokkal az egyes rétegeket, hogy egybefüggő, tömör anyaggá álljanak össze a gyapjúszálak. Ha összeállt, az egészet megfordítjuk a papírformával együtt és rétegezzük a másik oldalt is az előzőhőz hasonlóan, de előtte a tarisznya szélén a gyapjút hajtsuk be a formához igazítva. Midkét oldalra egyenlő számú réteget helyezzünk fel! A tarisznyánkhoz elegendő 2-3 réteg. A szappanos víz adagolásánál ügyeljünk arra, hogy csak annyit használjunk, amennyit a rétegek befogadnak, valamint a túl sok hab kezelhetetlen, kocsonyás állapotot hoz létre. Ezután 15-20 perc simogatás, dörzsölés következik mindkét lapján és az élein. Ezalatt a gyapjú nemezzé áll össze, de még kissé lágy. A tarisznya szájánál ollóval nyílást vágunk és óvatosan kifordítjuk. Az elázott papírforma kihullik belőle. Most pedig egy erősebb gyúrás következik. Átdörzsöljük minden részét, mintha zoknit mosnánk. Érdemes egy kis vászonba feltekerni, felcsavarni és úgy gyúrni néhány percet. Az erőteljes gyúrás hatására a kiinduló méretünkhőz képest összemegy a tarisznyánk kb. 1/3 résszel.
Korábbi foglalkozásaink:
Szalvétatechnika
Batikolás viasszal
Bőrdíszek készítése
Tojásfestés
Agyagozás
Fonás-szövés
Sárkánykészítés
Bio, környezetbarát életmód
Biotippek
Hasznos ötletek a bio és környezetkímélő életmódhoz