E-mail
Köszöntünk a Játsszunk Együtt Baráti Egyesület honlapján!

Egyesületünk 1999 tavaszán kezdte meg munkáját. Foglalkozásainkat hagyományos népi ünnepeink köré építjük. Nagy hangsúlyt kap a már-már elfeledett népi játékok újratanítása is. Minden alkalommal készítünk ajándék- vagy használati tárgyakat, s ezek elkészítése során a népi kismesterségek közül is bemutatunk néhányat. Rendezvényeinken a részvétel díjtalan. A felhasznált eszközök beszerzését pályázatokból és a helyi vállalkozók támogatásával tudjuk megvalósítani.
Játszóházakat a szabadban is tartunk, ahol ügyességi versenyeket, kirándulásokat rendezünk.
Fontosnak tartjuk a környezetvédelem népszerűsítését.
A Zsámbéki Szombatok gyermekelőadásai után hagyományőrző foglalkozásokat szoktunk tartani, melyekre alkalmanként vendégeket is hívtunk, például szalmafonó, csuhészobrász, keramikus és bőrdíszműves mestereket.
Szeretnénk minden gyermek és felnőtt számára kelllemes, közös élményeket nyújtani. Több nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermek is ellátogat hozzánk, jelenlétük arra bíztat bennüket, hogy érdemes újabb és újabb programokat kitalálni, s azokat megvalósítani.
A játszóházak lehetővé teszik új barátságok születését, s egymás alaposabb megismerését. Segíteni szeretnénk azoknak a családoknak a beilleszkedését is, akik csak néhány éve költöztek Zsámbékra.
Játszóházi programjaink
Képgalléria Játszóházi programjainkról

 

Legutóbbi foglalkozásunk:
A Kálvária-dombon, a Zsámbéki Majális szervezésében tartottuk meg papírsárkánykészítő foglalkozásunkat. Örömünkre igen nagy volt az érdeklődés; sokan jöttetek el és dolgoztatok lelkesen sárkányaitokon.
Jó volt látni büszke és izgatott arcotokat is, amikor az elkészült sárkányaitokat kipróbáltátok, ahogy szélnek eresztettétek. Felkeltvén bennünk, szülőkben gyerekkori sárkányeresztős emlékeinket is, hogy milyen nagy esemény volt, amint a fél falu apraja-nagyja sivítva, visítva követte a sárkányeresztőt.
Gyere ügyeskedj Velünk!

Szükséged lesz nagyméretű papírra, színes krepp-papírra, legalább 2 szál nádra, ragasztóra, festékre, késre és madzagra.
Többféle alakú sárkány ismerünk, mint négy-, öt-, hat-, nyolcszögletű, kör, illetve mi most a hagyományos paralelogramma alakú sárkány elkészítését mutatjuk be.
Először is vesszük a 2 db nádszálat és madzaggal erősen összekötjük azokat keresztben. Majd mindegyik nádszál végét ú.n. kátyusra bevágjuk. Ezekbe a vágásokba kell körbe erősen kifeszíteni madzagot. Az így elkészített vázat ráfektetjük a papírra, amit körbevágunk a sárkány alakját követve, kb 2-3 cm ráhagyással. Ráhajtjuk és ráragaszjuk a papírszéleket a kifeszített madzagra. Most jöhet egy kis dizájn a másik oldalára.

Különféle alakú sárkány is készült. A festés után kantárt, tartómadzagot és farkot kell rögzítenünk a sárkányunk vázára. A kantárhoz madzagot kötünk a sárkány felső 3 csúcsához és középen a két nádszál rögzítési pontjához a képen látható módon. Összekötjük a 4 rövidebb madzagszálat, majd hozzákötjük a tartómadzagot, aminek nagyon hosszúnak kell lennie, ha azt akarjuk, hogy a fák lombjai felett szálljon sárkányunk. Ezt a madzagot ajánlatos tartófára is feltekerni. Végül elkészítjük a farokrészt. Kb. 2 m hosszú madzagra színes krepp-papír csíkokat csomózunk.
A sárkányeresztéshez legalább két emberke kell. Az egyik tartja a sárkányt, míg a másik elkezd szaladni széllel szemben kezében néhány méter leeresztett tartómadzaggal. Amikor a szél belekap a sárkányba, akkor a tartó gyerek elereszti a sárkányt, míg a másik továbbfut markában eresztvén folyamatosan a madzagot. Ha már túlemelkedett a házak tetején, nem kell szaladni, csak ereszteni a madzagot.


Korábbi foglalkozásaink:
Bőrdíszkészítés
Agyagozás
Tojásfestés
Nemezkészítés
Fonás-szövés
Szalvétatechnika
Batikolás viasszal
Bio, környezetbarát életmód
Biotippek
Hasznos ötletek a bio és környezetkímélő életmódhoz